Zdravko D, prisilno mobilisan, Trstenik

25. avgust 1995.

Iz Erduta je prebačen na položaj u Mirkovce, gde je bio sve do 12.12.1995. godine i to na prvoj borbenoj liniji, zajedno sa meštanima, dok su pripadnici Arkanove garde bili pozadi.

Đuro, prisilno mobilisan, Klek

28.08.1995

…posle odlaska, stalno sam mislio na torturu kroz koju sam prošao, na šutiranja, prozivanja, plljuvanja. Teško sam se vraćao u dnevne tokove života.

Dušan M. prisilno mobilisan, Ada

24.08.1995.

Na naše pitanje gde nas vode, samo je jedan od policajaca odgovorio da je stiglo naređenje da se moramo vratiti na položaje.

Milorad K. prisilno mobilisan, Valjevo

1995.

I onda su nas tu sprašili u autobus i u Erdut pravo, kod Arkana dolje u tu njegovu bazu.

Zdravko T. prisilno mobilisan, Hrtkovci

22. jun 1995.

Mi više nismo ni imali živaca ni snage da se vučemo po sudovima, da stalno pričamo istu priču.
Šta da pričaš kad nema nikog da te čuje.

Stojan G. prisilno mobilisan, Ruma

1995.

Otišao sam da se prijavim u Crveni Krst u Rumi 25. avgusta 1995. oko 10 ujutru. Već u dva sata popodne su mi u kuću došla dva policajca. Rekli su mi da pođem na informativni razgovor

Stevan M. prisilno mobilisan, Inđija

11. avgust. 1995.

Iz Erduta su nas poslali na ratište, odmah tamo pored Erduta, Klisa ekonomija, Tenja i Osijek su blizu. Tamo sam bio do 22. septembra, nešto malo manje od mesec dana…

Miroslav J. prisilno mobilisan, Jaša Tomić

7. avgust 1995.

Imam 56 godina, po zanimanju sam železničar. Radim kao građevinski radnik. Imam ženu i dvoje djece. U Srbiju sam došao posle hrvatske akcije “Oluja” iz sela Grab …

Jovanka D. tužiteljka, Gibarac

17.06.1995.

Sin je odveden ispred kućnog praga 17.06.1995.godine od strane SUP-a Šid…Nisu imali nikakav nalog, već su samo na običnom papiru imali imena koga treba da vode.

Nikola N. tužilac

1995.

U to vreme je bio maloletan i mahom je boravio kod kuće… Osim razgovora između majke i brata on nije direktno učestvovao u čitavoj priči sa odvođenjem oca na ratište.

Kamil N. tužilac

1995.

…od tada se samo jednom prilikom telefonskom putem čuo sa ocem i tada su vrlo kratko razgovarali. Rekao je da mu se pošalje novac s obzirom da je hrana bila jako loša, a i za cigare i higijenu.

Slađana S. tužiteljka, Ruma

16.06.1995.

Nije se ni jednom čula telefonom dok je on bio živ na ratištu i vrlo je teško podnela gubitak svog oca, kao i način na koji je stradao.

Novica S. tužilac, Ruma

16.06.1995.

Raspitivali su se, ali nisu mogli ništa da saznaju, ni kako je stradao, ni gde, osim što je odveden 16.06.1995.godine.

Marija S. tužiteljka, Ruma

16.06.1995.

Preko komšinice je poručio da njegovi sinovi ne spavaju kod kuće jer će I oni biti mobilisani.

Jelena T. tužiteljka i svedokinja, Nikinci

1995.

Bila je prisutna kada su dvojica policajaca OUP-a Ruma došla naoružana, bez naloga, u dvorište njihove kuće u Nikincima i odvela braću Mirka i Milana…

Radojka T. tužiteljka i svedokinja, Nikinci

1995.

Sina Mirka su vratili nazad, dok Milana nisu, pri čemu čak nisu dali ni da se braća pozdrave. Milan je bio u izbeglištvu u Pakracu.

Rajko V. tužilac, Hrtkovci

Zbog gubitka sina je doživeo veliki šok, a supruga je bila mesec dana u bolnici zbog srca. Na ime gubitka sina nisu dobili nikakvu naknadu.

Bosiljka V. tužiteljka, Hrtkovci

(…) o sinu je dobijala informacije samo preko snaje, a (…) gubitak sina je jako teško podnela.

Goran V. tužilac, Hrtkovci

21.06.

Majka I on su pokušali da saznaju šta je sa ocem I sve do 2001. nisu dobili nikakvu informaciju, osim poziv da je pronađeno njegovo telo – kosti.

Nada V. tužiteljka, Hrtkovci

Rade bi, kada su se čuli, pričao da su uslovi strašni, da je na prvoj borbenoj liniji i da je izložen pucnjavi…

Mirko T. tužitelj, Nikinci

20.06.1995.

Vrlo teško je podneo gubitak brata, a od ljudi koji su bili sa njim saznao je da je stradao na položaju (…) Poznato mu je da je bio na Kninskom ratištu, a pre toga na Plitvicama.

Jovica S. tužitelj, Ruma

16.06.1995.

Otac je otišao u SUP Ruma kako bi svedočio za prijatelja I tada je od strane SUP-a Ruma I zadržan. Od tada se više nikad nije čuo, ali zna da je sve to bilo strašno od samog trenutka odlaska na ratište.

Jovanka S. tužiteljka, Ruma

16.06.1995.

Javio se nakon 3 dana i rekao da mu je neophodan novac. Nakon tog razgovora sa suprugom nije imala kontakt. Nije više znala šta se dešava sa suprugom.

Sveta J. tužitelj, Užice

15.06.1995.

Supruga se poslednji put sa sinom čula 02.08.1995.godine pred pad Krajine I od tada sa njim nije imao nikakav kontakt. Poznato mu je da je prilikom njegovog odvođenja iz autobusa bila kontrola od strane Republike Srbije

Dobrija J. tužiteljka, Užice

15.06.1995.

Navela je da je bio na ratištu u Krajini – Plitvicama i ništa drugo nije pričao sem da čuvaju njegovu ćerku, a njihovu unuku.

Biljana T. tužiteljka, Nikinci

20.06.1995.

Po supruga su došli 20.06.1995.godine pripadnici OUP-a Ruma, i supruga i devera su odveli na neki informativni razgovor u OUP-u Mitrovica. Devera su vratili, dok supruga nisu.

Barbara N, supruga prisilno mobilisanog, Novi Sad

1995.

Suprug je mobilisan 13.06.1995.godine i to tako što je njegovo vozilo u kome se sam nalazio zaustavljeno na Futoškom putu od strane policajca i on je odveden u GSP

Lovren Ilinka, supruga prisilno mobilisanog, Kovin

1995.

Dvadeset i četri sata ništa nisam znala za njega da bi me žena, čije sinove su odveli na ratište autobusima bez tablica, nazvala jer ju je suprug zamolio.

Mira R, majka prisilno mobilisanog, Kruševac

avgust, 1995.

Pokupili su mog starijeg sina Milorada, još nekolicinu muškaraca iz naše i susednih baraka, čak i jednog čoveka koji je bio teški invalid..

Dragana J. supruga prisilno mobilisanog i svedokinja mobilizacije, Užice

15. 06. 1995.

Sa bebom je izašla iz autobusa i stopirala, odvezavši se nekim automobilom do policije u Užicu, gde je videla supruga kroz staklo…

Goran T. brat prisilno mobilisanog Igora, Hrtkovci

22. jun 1995.

Brat se javio telefonom iz hotela Bukinje na Plitvicama i rekao mi na telefon da ako bude opet neka mobilizacija da se sakrivamo, da bežimo.

Steva D. majka prisilno mobilisanog Milenka, Subotica

20. jun 1995.

Radili smo na pijaci. Milenko je često s nama radio na tezgama sve dok ga 20. juna 1995. nije uhapsila policija i odvela u nepoznatom pravcu.

Radinka R. supruga prisilno mobilisanog Save, Hrtkovci

21. jun 1995.

Došla su dva policajca i pitali me gdje je on. Odgovorila sam da je u polju, nešto radi i u tom trenutku dolazi moj muž.

Nikica K. brat prisilno mobilisanog Miloša, Knić

19. septembar 1995.

Miloš, moj brat, otišao je 19. septembra pre podne da se prijavi u Crveni Krst u Kniću. To isto veče je po Miloša, u selo, došla policija…

Nada V. supruga prisilno mobilisanog Radeta, Hrtkovci

21. jun 1995.

Iskreno rečeno, ovo ne treba da se prepusti zaboravu. Meni je jako krivo zbog svega. Nisu smjeli da izvrše mobilizaciju.

Anka K. majka prisilno mobilisanog Nikole, Novi Sad

14. avgust 1995.

Sin Nikola je sa ženom i djecom otišao u Kamenicu, kod Novog Sada, i tamo se smjestio sa porodicom od para koje nam je dao moj brat.

Nedžad H, svedok, Subotica

1995.

Jedno veče je policija opkolila dom, i tako pokušala da spriječi sve koji su pokušali da pobjegnu kroz prozore, i napravila pretres cijelog doma,svih soba i svih prostorija.

Luka D, svedok, Hrtkovci

1995.

Poznato mu je iz razgovora sa drugim ljudima da je Rade verovatno bio na položaju sa još dvojicom ljudi, da je nastradao na stražarskom mestu, najverovatnije ubijen od strane Hrvata.

Jovo S, svedok, Ruma

//.06.1995.

Uslovi na ratištu su bili strašni, hrana je bila loša i uvek su bili slati na prvu liniju fronta…Tretirali su ih kao dezertere, izdajice i lopove.

Zdravko K. svedok

Nisu smeli mnogo da se kreću, niti međusobno razgovaraju.

Nada K. svedokinja, Vranje

24.08.1995.

Pošto su se muškarci pobunili i jedan upitao šta će se dogoditi ako neće da ide, policajac mu je odgovorio da će dobiti metak u čelo i to odmah.

Dušanka G. svedokinja, Ruma

15.08.1995.

Supruga su joj odveli bez ikakvog obrazloženja, gde I kuda ga vode, a nije mu bio uručen nikakav pismeni dokument.

Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, Beograd

1995.

Tek kasnije, kada stavite sve na papir, možete da vidite koliko su te reakcije države bile neprimerene i koliko su kršile ljudska prava.

Jovan K. svedok prisilne mobilizacije

24.08.1995.

Još prilikom izlaska iz autobusa su dobili batine, a potom su ih odmah postrojili, ošišali, uzeli im lična dokumenta i dragocenosti. Sledećeg dana su čuli da stiže „paket“ što znači da je dolazio još jedan autobus sa ljudima.

Zdravko K. svedok prisilne mobilizacije, Vranje

24.08.1995

U Erdutu su ih sačekali pripadnici Arkanove vojske, potom je sledilo šišanje do glave, uzimanje svih ličnih dokumenata i dragocenosti. Jedino su mogli da zadrže venčane burme.

Jadranka P. tužiteljka i svedokinja, Gibarac

Kada bi se javio on bi pričao naizmenično ili sa njom ili sa svojom majkom, a poslednji put su se čuli 01.08.1995.godine kada je rekao da ne sme mnogo da priča i da će se možda uskoro videti.

Dragan B. žrtva i svedok prisilne mobilizacije, Ivanjica

1995.

U Erdutu su bili pripadnici Arkanove garde koji su ih po dolasku u kamp šišali na ćelavo, oduzimali lična dokumenta i dragocenosti. Sloboda kretanja po kampu bila je ograničena.

Slavka Pecarski i Miloš Stančić – profesori kikindske gimnazije

Taj utisak je neizbrisiv u sećanju svih nas i ostalo je ono pitanje: Zašto je to moralo da se desi i da li je moralo da se desi?

Vitomir Č, žrtva i svedok prisilne mobilizacije

1995.

Poznato mu je da je Gojko davno pre njega mobilisan, jer su živeli u istom mestu, a znao je da je MUP Srbije kupio ljude….

Jelena S. svedokinja prisilne mobilizacije

Otišla je da kupi cigarete, kada se vratila u SUP, videla je da ga tamo nema i pitala je milicionere gde je Nikola i još neki momak koji je sa njim bio na šta je milicioner rekao da su najverovatnije u Mitrovici.

Dušan S, svedok prisilne mobilizacije, Hrkovci

21. jun 1995.

Stajali su u Klubu radne organizacije i gledali kako se ljudi hapse, odnosno odvode.
Tri dana je dolazila policija kolima…

Jovan K. žrtva i svedok prisline mobilizacije

24.08.1995

Još prilikom izlaska iz autobusa su dobili batine, a potom su ih odmah postrojili, ošišali, uzeli im lična dokumenta i dragocenosti.

Dušanka G. svedokinja prisilne mobilizacije, Ruma

30. novembar 2005.

Kada se suprug vratio kući, primetila je da je fizički bio slab, da je bio mnogo nervozniji nego ranije, a I sluh mu je bio oštećen.

Milena Ć. svedokinja prisilne mobilizacije, Kikinda

1995.

Profesori su pokušali da ih odvrate od toga.”Pa pustite ih makar da se završi matursko veče.” govorili su profesori. “Ne!”, ovi su bili izričiti.

Manijlo Latković – pisac i advokat – Zrenjanin

Sve je Srbija to obezbeđivala, davala, finansirala, ratovala, a u ratu nije bila.

Staša Zajović – aktivistkinja i antimilitaristkinja – Žene u crnom

Državu to ne zanima, to je poslednje pitanje, to uopšte ne zanima države, niti Međunarodno pravo jer je ono militarizovano. Cena rata je više nego visoka za svo civilno stanovništvo…

Srđan Jovanović – koordinator terenskih aktivnosti – Međunarodna mreža pomoći (IAN)

Strašno je to što ne priznaje krivicu. Dok je bio Milošević živ, dok je bio Arkan živ, to nije moglo da se spominje iz prostog razloga što su ljudi strahovali za svoju bezbednost i svoje živote.

Marijana Kralj – pravnica i savetnica – Međunarodna mreža pomoći (IAN)

Žao mi je što je na kraju ispalo da je država koja je trebalo da odgovara za to, nije odgovarala, čak ni u onim slučajevima koji su dobijeni.

Bojana Trivunčić -psihološkinja- Međunarodna mreža pomoći (IAN)

Ovde su privođeni od nekog ko je njihov i odvojeni kao kriminalci u logor, kao da su nešto zgrešili i pogrešili. To je jedna od specifičnosti koja ostavlja u njihovom doživljaju svega toga veliki pečat.

Branislava Opranović – novinarka

Veliki deo nas u Novom Sadu, pa i u Vojvodini su shvatili šta se sprema i šta nam se dešava pre nego što je počeo rat. Pokušali smo ljude da upozorimo, na žalost, ništa nije vredelo

Filip Švarm – novinar

Da li se znalo? Znalo se. Da li se u to vreme znalo da je to i protivzakonito i protivustavno i protiv međunarodnih konvencija i svega onoga što obavezuje normalnu državu i normalno društvo? Da, znalo se.

Tatjana Tagirov – novinarka

Badava sve te priče ljudi koju su bili prisiljeni proći kroz, pa ja bih rekla- pakao Erduta kod Željka Ražnatovića Arkana, i o Arkanu se više ne govori.

Miloš Vasić – novinar

Sedim i gledam i vidim da uprkos međunarodnom pravu, domaćem pravu, zakonu, pravdi, bilo čemu, idu i skupljaju ljude i šalju ih da poginu.

Dinko Gruhonjić – novinar i profesor

Provodio sam noći na prozoru studentske sobe, gde sam zapravo gledao i čekao kad će doći po nas.