Dragana J. supruga prisilno mobilisanog i svedokinja mobilizacije


Izjave svedoka i članova porodice  preuzete iz predmet br 4438/99 Prvog opštinskog suda u Beogradu

Svedokinja je izjavila da je dana 15. 06. 1995. godine oko 21,30 autobus iz Pljevalja kretao za Beograd, a u autobusu su se nalazili ona i Mladen J. sa njihovom bebom. Krenuli su na godišnji odmor u Banja Luku. Deset minuta nakon ponoći, zaustavljen je autobus na ulasku u Užice. U tom trenutku saobraćajna policija, od kojih je dvoje bilo u maskirnoj uniformi  a jedan u uniformi saobraćajnog policajca, je ušla u autobus i legitimisala putnike. Kada su stigli do njenog supruga, Mladena, uzeli su mu ličnu kartu i pozvali ga da pođe sa njima.

U tom trenutku je reagovao vozač autobusa, s obzirom da je suprug bio golman fudbalskog tima Rudar iz Pljevalja u da ga je vozač poznavao, i pitao saobraćajce zaštoga vode. Nisu mu ništa odgovorili , a njoj su rekli da može da pođe u saobraćajnu policiju, ali ne kolima sa njima već da se snađe.

Sa bebom je izašla iz autobusa i stopirala, odvezavši se nekim automobilom do policije u Užicu, gde je videla supruga kroz staklo sa lisicamana rukama.

Samo na kratko, negde oko pola tri ujutru, njega su pustili da se pozdravi sa njom, a na njena pitanja zašto ga drže, da li je nešto ukrao ili nekoga ubio, odgovorio je da  nije i da ne zna zašto ga drže, potom su se pozdravili.

Od tada supruga više nije videla, a probala je preko fudbalskog kluba  u kom je suprug bio golman da na bilo koji način dobije informaciju zašto je odveden. U klubu nisu imali razumevanja , imali su neki banket. Suprug je tog jutra negde oko 7,00 sati uspeo da se javi i rekao joj da stupi u kontakt sa ljudima iz kluba.

Četri dana nakon toga jutra Mladen se javio njonoj majci i rekao da se nalazi na Plitivicama u nekom kampu.

U tom periodu je imala prilike da se povremeno čuje sa Mladenom, a njih su šetali od Plitvica, preko Slunja i Knina.

Poslednji put se čula sa Mladenom 03.08.1995. kada je rekao da se nalazi u Plaškom kod Slunja i to je bio jedan običan razgovor gde se on raspitivao za nju i bebu, a dana 6. Illi 7. 08. 1995. godine su u Banja Luku došli njegovi drugovi iz čete i rekli da se ne brine i da se Mladen nalazi na teritoriji Republike Srpske sa oružjem i uniformom, prilikom čega su predali njegove ključeve sa priveskom i rekli da su uspeli da bace oružje, skinu uniformu i napuste četu.

Od tada nema nikakvih saznanja o suprugu  Mladenu J.

Užice

15. 06. 1995.